Kruisingen, keuzes, spijt?

Door ScytheNL op donderdag 17 juni 2010 13:22 - Reacties (19)
Categorie: Levenszaken, Views: 6.895

Kent u het? Keuzes bij de kruisingen des levens en spijt, of misschien beter gezegd het "als ik het opnieuw zou kunnen doen deed ik het anders" gevoel krijgen?
De keuzes die je maakt bij veranderingen van de manier waarop je op dat moment je leven leeft kunnen bepalend zijn voor je verdere toekomst. Ga ik met mijn huidige wederhelft verder, ga ik op dat aanbod in of werk ik toch liever ergens anders, studeer ik verder in een richting waarin ik mij wil begeven of ga ik toch maar gewoon werken. Etc. etc.

Stuk voor stuk keuzes die je bewust maakt en bepalend zijn voor het pad dat je in de nabije toekomst gaat beleven. Beleven vanwege het feit dat iedere kleinere keuze die je op dat pad maakt je niet veel af laat wijken van de richting waarin dat pad gaat. Misschien loop je links om de boom die op je pad staat, eventueel rechts of er aan de ene kant in klimmen en aan de andere kant de sprong in het diepe nemen. Ga je zwemmen bij de vijver waar je aan bent gekomen, loop je om of neem je de boot...
In beide gevallen kom je aan de andere kant van het obstakel ongeacht je keuze en vervolg je het pad zonder aan de richting zelf een wijziging te hebben gebracht.

Ik kwam van school op m'n 16/17e met een Mavo diploma c/d niveau. Geen idee hebbende wat er allemaal te doen was en wat ik precies wilde gaan doen met m'n leven/carriŽre besloot ik om voorlopig maar te gaan werken en wat geld te verdienen voor leuke dingetjes, uitjes met de vrienden of vriendin mocht die er op dat moment zijn enz. Meerdere baantjes gehad maar niet echt iets waarvan je zoiets had van ja! dat is het en wil ik m'n carriŽre mee maken! Op een gegeven moment een baan gehad als assistent technisch inkoop bij een onderzoekslaboratorium wat een leuke baan was en niet onaardig verdiende. Helaas zoals bij vrijwel iedere baan die ik op dat moment had (over het algemeen genomen magazijnwerk via uitzendbureau's) kwam dat tot een einde door de zogeheten flexwet. Na anderhalf jaar in dienst te zijn via het uitzendbureau was je inhuurder verplicht om je een vast contract aan te bieden voor onbepaalde tijd of je er uit te gooien. Je kunt er al van verwachten dat het eigenlijk altijd de laatste optie werdt omdat het voor onbepaalde tijd gedeelte toch een grotere last op je inhuurder zou zijn dan je eerder had gehoopt. Ongeacht of je echt je best had gedaan of niet.

Enfin, ik ben nu bijna 27, heb keuzes gemaakt en begin een beetje in een periode te komen waarop ik spijt begin te krijgen van bepaalde keuzes die ik heb gemaakt op het gebied van (niet) scholing en werk. Ondertussen ben ik iets meer dan 5 jaar werkzaam bij hetzelfde bedrijf waar ik in princiepe "magazijn meester" ben (regel vrijwel alles betreffende inslag/uitslag/voorraad etc.) maar gewoon te boek sta als magazijnmedewerker. Loon is geen vetpot maar ik kan er van rond komen, woon sinds ca. een half jaartje samen met m'n vriendin met wie ik ca. 6,5 jaar een relatie heb en heb geen grote maar wel een goede vriendenkring die ik al ken sinds dat ik een jaar of 8 Š 10 ben. Een redelijk unicum horen we wel eens maar als je gewoon goed met elkaar op kunt schieten gaat dat eigenlijk vanzelf. Wat dat betreft heb ik dus eigenlijk vrij weinig spijt te betuigen daar het op dat gebied gewoon prima gaat.

Hetgaan waar het hier om gaat lieve lezers is dat ik spijt heb dat ik toendertijd, en nu nog steeds, eigenlijk geen idee had/heb wat ik nou precies wil gaan doen met m'n leven. Mijn interesse in de ICT is groot maar dat gaat dan eigenlijk voornamelijk om de hardware en in mindere mate om de software, alhoewel ik wel redelijk mijn weg daarin weet te vinden. Toch ben ik nu op een punt gekomen dat ik graag wil weten wat ik daarin zou kunnen gaan doen. Vandaar vraag ik aan jullie, het bij uitstek geschikte publiek, om advies...

Wie oh wie kan mij vertellen wat voor certificaten/opleidingen ik nodig zou hebben om een baan te gaan zoeken in de ICT, waar ik met vrij weinig tot geen werkervaring aan de slag zou kunnen. Daarbij is het een semi-vereiste dat de leerstof vrij/zo goed als kosteloos toegankelijk moet zijn via het www (die hypotheekhoer is doer weet je) en het examen om de certificaten te halen niet verschrikkelijk duur is.
Ik werk fulltime en avondopleidingen zijn meestal best wel heel erg kostbaar dus ik wil graag een flinke zelfstudie gaan beginnen. Stoppen met werken en een dagopleiding volgen is uiteraard geen optie.

Haal bijvoorbeeld aan wat je zelf doet en welke certificaten jij hebt behaald om interessant te zijn voor je werkgever en wat je dan precies moet doen...
Welke functies zijn er te vergeven waar er niet genoeg mensen voor aan te slepen zijn en wat heb je daar voor nodig enz. enz.
Links naar informatie en leerstof zijn meer dan welkom (geen illegalz a.u.b.)

Hetgeen waar ik niet naar op zoek ben is een functie als codeklopper maar meer in de ondersteunende facilitering als bijvoorbeeld een netwerkbeheerder weet ik veel wat..
Ik ben dus echt op zoek naar de specifieke dingen die jij hebt moeten leren en nodig hebt in de functie die jij bekleed.

Alvast bedankt voor jullie hulp bij het opengooien van misschien een nieuwe kruising op het pad van m'n leven.

Volgende: Kruisingen, Keuzes, krijg ik spijt? 07-'10 Kruisingen, Keuzes, krijg ik spijt?
Volgende: Simpele oplossing voor een groot probleem (IMHO) 01-'10 Simpele oplossing voor een groot probleem (IMHO)

Reacties


Door Tweakers user Snuffel, donderdag 17 juni 2010 13:26

Je hebt dus ervaring in de inkoop/logistiek schrijf je. Waarom niet doorgaan in dat vakgebeid, maar dan binnen een ICT (georienteerd) bedrijf? Goede inkopers zijn zeldzaam....
Of wil je puur en alleen met hardware werken?

Door Tweakers user Dhr_Soulslayer, donderdag 17 juni 2010 13:27

Ik volg zelf een opleiding aan het Saxion HBO maar je kan ook kijken bij de LOI of daar iets tussen zit, dan kan je dat mooi thuis doen.

Om werk ervaring op te kunnen doen kan je parttime beginnen op een helpdesk oid. Que certificaten kan je kijken naar ITIL of CCNA. CCNA is volgens mij de goedkopere van de 2 maar die kan je volgens mij niet zelf thuis doen. Probeer het eens bij een hoge school in de buurt of je via hun de certificeringen kan regelen. Is vaak goedkoper dan zelf betalen.

Loi CCNA:
http://www.loi.nl/cursuss...twork_associate/index.htm

Loi ITIL:
http://www.loi.nl/cursuss...itil_foundation/index.htm

Loi ICT Opleidingen:
http://www.loi.nl/cursuss..._pc_en_internet/index.htm

[Reactie gewijzigd op donderdag 17 juni 2010 13:29]Door Tweakers user Top-Rob, donderdag 17 juni 2010 13:29

Tja, ik weet niet of ik reclame mag maken maar ik weet dat http://www.didacticum.nl/ mij enorm heeft geholpen. Zij zouden je cursussen kunnen geven en deponeren bij een werkgever, waarvan het de bedoeling is dat de werkgever je overneemt (en dus indirect voor je trainingen betaald) als alles naar zin gaat.

Misschien kun je daar eens informeren?

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 17 juni 2010 13:30

Ehm... bemiddelingsburo? (een echte, niet die ambtenaren van het uwv/cwi)

Door Tweakers user Bardock, donderdag 17 juni 2010 13:36

Na je verhaal gelezen te hebben moest ik gewoon even reageren (doe dit normaliter nooit, maar maak een uitzondering aangezien je verhaal me zeer aanspreekt).

Wat ik je aanraad is om eens met de basics te beginnen voor systeem/netwerk beheerder, deze richting klinkt mij als de beste die aansluit bij je.
Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld MCSA (Microsoft Certified Systems Administrator. Deze certificering bestaat uit 4 examens waarvan 3 verplichte en 1 keuze module. Je kunt de boeken hier aanschaffen:

http://www.bol.com/nl/p/e...01004002671766/index.html

De boeken hiervoor kosten zo rond de 150 euro (4 modules) en elk examen kost per stuk 140 euro (gratis 2nd shot mogelijkheid van Microsoft zit er ook bij, dus als het de eerste keer niet lukt mag je het gratis nog een keer proberen, let wel dat je voor je je inschrijft op zo'n examen wel eerst 2nd shot activeert en de code hiervan invoert bij de officiele registratie van het examen.

Om de examens te maken moet je je registreren bij een oficieele Microsoft partner die de examens af kan nemen , als voorbeeld kun je je bij Prometric ( www.prometric.com ) inschrijven en zoeken naar lokale examen centers om daar je examens te maken.

Op http://www.techexams.net kun je allerlei leerstof vinden voor verschillende IT certificeringen in de IT tak waar je in bezig wilt en mogelijke oefenexamens voor de modules die je later uitkiest.

Hierna kun je nog oneindig door studeren en modules kiezen , maar om een goeie start te maken is deze fijn om op je cv te hebben. Nog een tip, ga gewoon solliciteren en zeg dat je bezig bent met deze certificering en dat je graag nog meer wilt bijleren en je verder wilt certificeren, dat staat namelijk altijd goed.

ik wens je heel veel success met omzwaaien :)

mvg
Tobias

Door Tweakers user IStealYourGun, donderdag 17 juni 2010 13:59

Avondschool FTW! ^_^

Overigens ben ik er van overtuigt dat er zoiets niet bestaat als verkeerde keuzes. Die keuze die je in het verleden hebt gemaakt kan kwa job misschien niet het beste hebben opgeleverd, maar misschien wel kwa andere dingen. Ik denk dan maar aan vrienden en levenservaring. ;)

Door Tweakers user Vengeful, donderdag 17 juni 2010 14:13

Op het moment zijn ze wat moeilijker te vinden, maar mogelijk is een ICT-traineeship nou net wat voor jou. Je krijgt je basisopleiding dan van het bedrijf waar je gaat werken en kunt daar meteen doorleren. Op die manier ben ik zelf ook ongeveer 2 jaar geleden in de ICT beland. Ik ben wel bang dat je nog wel een jaartje of anderhalf moet wachten voor er echt weer veel traineeships zijn, vooral de grote detacheerders zijn op het moment nog hun wonden van de crisis aan het likken. Maar op termijn, kan dit een oplossing zijn.

Als je niet heel erg geÔnteresseerd bent in het leren van een programmeertaal of iets dergelijks, kijk naar een testfunctie. Je bent dan toch net iets platformonafhankelijker en als je een beetje een kritische blik hebt, kun je daar goed in worden en er zijn altijd dingen die getest moeten worden.

Door Tweakers user wheez50, donderdag 17 juni 2010 14:14

En voor de volledigheid: ga eens na wat je opties zijn bij een ROC. Die zijn er voor bedoeld.

Daarnaast: Wat wil je? Wat kan je? En wat zijn je mogelijkheden? Heb je al eens je gedachten laten gaan over een beroepskeuzetest of orientatie?

Ik wens je vooral veel plezier! Om de simpele reden dat, hoewel je misschien 'spijt' hebt, je de zaken niet kan veranderen. Maar er nu positief instaan geeft veel meer mogelijkheden en ingangen dan een 'had ik maar ...' mentaliteit :)

Door Tweakers user TNO, donderdag 17 juni 2010 14:39

Om even in te haken op de reactie van Bardock, MCSA gaat nog over server 2003. Als je nu gaat beginnen met MS certificaten halen, kun je beter beginnen met de MCITP reeks, deze zijn stukken actueler en toetsen ook op een andere manier. Kijk bijv http://www.microsoft.com/learning/en/us/default.aspx voor meer informatie :)

Door Tweakers user Cpt.Sponder, donderdag 17 juni 2010 15:09

Ik heb een heel eind hetzelfde: ook na opleiding (eerst mavo, daarna MTS bouwkunde :P ) besloten dat het bouw wereldje niets voor mij was.
Dus wat dan? werken maar!
op die manier toendertijd de ICT ingerold (ben begonnen bij moederborden fabrikant, heel de dag defecte moederborden repareren = goede basis voor troubleshooting)
maar om nu op je 27ste nog de ICT in te gaan? weet ik ook niet hoor, je mist een behoorlijk gat. Je kunt namelijk in de ict: "van alles een klein beetje weten, of van een heel klein stukje erg veel weten." Je kunt niet van alles heel veel weten, daar is de ICT veelste breed voor. Mensen die denken dat ze dat wel weten, noemen we de "handige neefjes"
Ik zou dus beginnen met eens goed informeren wat welk vakgebied precies inhoudt, en daar een opleiding bij zoeken.
Ik ben zelf van moederborden fabrikant (Aopen, dochter bedrijf Acer) naar een bedrijf gegaan wat aan dataparsing deed (alles met databases) om vervolgens bewust studies te volgen tot netwerk beheer. *(en later deze uitgebreid met modernere meuk ala vmware en citrix)
Maar nogmaals: verdiep je eens in wat de verschillende ict-ers allemaal doen, en hoe hun dag eruit ziet:
wat doet een netwerk beheerder? wat is het verschil met een systeembeheerder of applicatie beheerder? Hoe ver kan ik komen in de hardware wereld? (blijft het bij orders verwerken? ga je defecte zooi repareren, of ben je een electro-wonder welke over 5 jaar mijn nieuwe moederbord heeft ontworpen?) Ik denk dat je in dit onderzoekje tegen onverwachte zaken aan zult lopen, zo geef je aan geen code te willen kloppen, maar, wist je dat een programeur een erg creatieve baan kan zijn? in tegenstelling tot het repareren en of verkopen van hardware...


hou er ook rekening mee dat je in de ICT nooit klaar bent met je studies, zodra er weer een nieuwe techniek(bv virtualisatie), nieuwe hardware, of nieuwe software (niet alleen OS, maar ook Dbases etc) uitkomt, zul je als it-er mee moeten, en ook van die nieuwe zaken je certificeringen op orde moeten houden. Dit is ook niet voor iedereen weggelegd.

Ik wens je hoe dan ook veel success...

Door Tweakers user ScytheNL, donderdag 17 juni 2010 16:57

Tot dusver alvast bedankt voor alle reacties, hier kan ik alvast wat mee maar toch zou ik graag nog wat reacties willen zien van mensen betreffende hun eigen functie en welke certificeringen ze allemaal hebben om hun werk te doen. Idd zoals in de reactie hierboven met netwerk/systeem/applicatie beheerder en dat soort dingen.
Snuffel schreef op donderdag 17 juni 2010 @ 13:26:
Je hebt dus ervaring in de inkoop/logistiek schrijf je. Waarom niet doorgaan in dat vakgebeid, maar dan binnen een ICT (georienteerd) bedrijf? Goede inkopers zijn zeldzaam....
Of wil je puur en alleen met hardware werken?
Ik ben niet zozeer een inkoper in de vorm waarin jij het bedoeld. Het bedrijf waar ik voor werk is een dochteronderneming van de fabrikant van het product wat wij verkopen. Ik hoef dus "alleen maar" de voorraad bij te houden en bij te bestellen indien nodig. Ik hoef overigens ook niet zozeer persť enkel met hardware te werken maar daar ligt mijn interesse wel meer dan bij software.
Dank voor de tips, zal ik eens naar kijken.
Verklaar u nader?
Top-Rob schreef op donderdag 17 juni 2010 @ 13:29:
Tja, ik weet niet of ik reclame mag maken maar ik weet dat http://www.didacticum.nl/ mij enorm heeft geholpen. Zij zouden je cursussen kunnen geven en deponeren bij een werkgever, waarvan het de bedoeling is dat de werkgever je overneemt (en dus indirect voor je trainingen betaald) als alles naar zin gaat.

Misschien kun je daar eens informeren?
Toppe tip Rob!
Bardock schreef op donderdag 17 juni 2010 @ 13:36:
Na je verhaal gelezen te hebben moest ik gewoon even reageren (doe dit normaliter nooit, maar maak een uitzondering aangezien je verhaal me zeer aanspreekt).

..............................

ik wens je heel veel success met omzwaaien :)

mvg
Tobias
Dank voor je uitzondering, gelukswens en de tips. MCSA/MCSE was inderdaad iets waar ik al met een oog naar aan het gluren was..Lijkt een solide basis waar je eigenlijk in veel richtingen al mee kunt werken.
Vengeful schreef op donderdag 17 juni 2010 @ 14:13:
ICT-traineeship nou net wat voor jou.
Traineeships zit ik inderdaad al langer naar te kijken maar inderdaad zeer moeilijk te vinden op het moment. Tester kan ik me niet zo veel bij voorstellen maar ik ben wel vrij secuur en kritisch ingesteld over het algemeen...Moet ik misschien ook maar eens in gaan graven.
TNO schreef op donderdag 17 juni 2010 @ 14:39:
Om even in te haken op de reactie van Bardock, MCSA gaat nog over server 2003. Als je nu gaat beginnen met MS certificaten halen, kun je beter beginnen met de MCITP reeks, deze zijn stukken actueler en toetsen ook op een andere manier. Kijk bijv http://www.microsoft.com/learning/en/us/default.aspx voor meer informatie :)
Kan natuurlijk ook alledrie dan ;) Een basis in het oude wat voort groeit naar het nieuwe?
Zou dan misschien ook beter eerst met nieuw kunnen beginnen alhoewel ik me afvraag hoeveel bedrijven al overgestapt zijn naar 2008 e.d.
Thanks voor ook die tip!
Cpt.Sponder schreef op donderdag 17 juni 2010 @ 15:09:
hou er ook rekening mee dat je in de ICT nooit klaar bent met je studies, zodra er weer een nieuwe techniek(bv virtualisatie), nieuwe hardware, of nieuwe software (niet alleen OS, maar ook Dbases etc) uitkomt, zul je als it-er mee moeten, en ook van die nieuwe zaken je certificeringen op orde moeten houden. Dit is ook niet voor iedereen weggelegd.

Ik wens je hoe dan ook veel success...
Hier ben ik me terdege van bewust. Dit is eigenlijk ook iets wat me meer aan spreekt om eerlijk te zijn. Iets nieuws moeten leren betekend vaak ook een verandering van werk(wijze) wat het weer interessant houd om het werk te doen. Ik ben overigens van het type Handige Neefje gezien ik de PC voor m'n tante heb gebouwd en onderhoud :P. Dank voor de gelukswens iig.

Maar hetgeen wat ik een beetje weet en kan is troubleshooten van bsod's, crashes, hardware issues en conflicten, onderhoud van pc in het algemeen zoals up to date houden van vanalles en opschonen om dat "m'n pc is zo traag" te voorkomen.
Ik draai ondertussen al een goed jaartje of 4 op dezelfde WinXP Pro install zonder ooit problemen te hebben gehad of een reinstall te hoeven doen, puur door het onderhoud van het register etc. M'n P4tje start nog net zo snel op als dattie deed toen ik 'm kocht, en dat is best rap.. Niet veel bijzonders in het land van tweakers maar toch..
Voor de rest een beetje netwerk troubleshooten zij het wired/wireless en zeer licht server (2008 Server Standaard) onderhoud op m'n werk wat eigenlijk meer het in de gaten houden van performance e.d. is en bij problemen rapporteren aan de ICTers van het bedrijf wat geleverd heeft.

Door Tweakers user 4ourty2, donderdag 17 juni 2010 17:06

Ik onderhoud de servers van een grote narrowcasting partij in nederland.
Ik heb geen relevante ict opleiding en toen ik 2 jaar geleden solliciteerde had ik geen linux ervaring (alle servers die ik inricht/beheer draaien als het even kan linux nu) en ik heb geen certificaten of wat dan ook. Wel heb ik al meerdere job offers gehad mocht ik dat willen. Dus naar mijn mening zeggen certificaten niet superveel maar gaat het erom wat je kan.

Door Tweakers user sypie, donderdag 17 juni 2010 18:56

Ja, en wat je kunt staat over het algemeen op een certificaat ;-)

Wat misschien ook een oplossing is: word docent. Ik was vandaag op de PTH (Pedagogisch Technische Hogeschool), die nu onderdeel is van het Windesheim in Zwolle. Hier bieden ze ook een opleiding Docent ICT aan. En het onderwijs is iets wat een redelijk stabiele factor is in welke economie dan ook.

Zelf start ik met een avondopleiding deze zomer, Docent Techniek in de basisvorming (onderbouw voortgezet onderwijs). Heerlijk om jongeren iets nuttigs te leren...

Door Tweakers user TNO, vrijdag 18 juni 2010 08:22

Deathscythehell schreef op donderdag 17 juni 2010 @ 16:57:
Tot dusver alvast bedankt voor alle reacties, hier kan ik alvast wat mee maar toch zou ik graag nog wat reacties willen zien van mensen betreffende hun eigen functie en welke certificeringen ze allemaal hebben om hun werk te doen. Idd zoals in de reactie hierboven met netwerk/systeem/applicatie beheerder en dat soort dingen.


[..]
Ik werk zelf voor een detacheerder, en heb een weekje terug MCSA2003 afgerond, momenteel ben ik me aan het oriŽnteren op het upgrade traject richting MCITP: Server Administrator, of om direct door te stomen naar MCITP: Enterprise Administrator.

Hierboven geeft UlyssesNL al aan dat certificaten zeker niet zaligmakend zijn en dat is ook zeker waar, maar het kan ook voor meerwaarde zijn voor je CV, omdat je dan juist specifiek kan aantonen wat jij kan. In die zin zie ik de waarde er wel van in.

Tevens ben ik ook aan het kijken naar een zelfstudie HBO opleiding, via de LOI, deze heet HBO Technische informatica (System- and networkengineering). Hier zit een hele bult Itracks examens in, wat ITIL, beetje Prince, Citrix, Microsoft en een stukje Cisco. Zeer breed en toch lekker met de techniek bezig. Voor meer informatie kun je hier kijken

Mocht je verder nog vragen hebben kun je me ook altijd DM-en :)

Door Tweakers user FlowinG, vrijdag 18 juni 2010 09:41

Hoi Deathscythehell, je maakt het jezelf gemakkelijker doordat je interesse hebt in de ICT en dan de juiste richting. Ikzelf ben eigenlijk ook met bijna geen ervaring of certificaten gestart in de IT. Hier zijn mogelijkheden voor en bedrijven die hier wat mee doen.

Wat ik je kan aanraden is in het kort: maak een CV en ga solliciteren bij een IT werkgever.

Wat ik bedoel met een CV is natuurlijk de standaard CV, maar besteed nu extra aandacht aan je interesse en je gevoel voor IT. Ga bijvoorbeeld eens stoeien met servers, inrichting daarvan etc allemaal met behulp van webtutorials (=gratis). Vermeld dit op je CV en maak er eventueel een portfolio van.
De volgende stap is nu solliciteren, kijk wat rond en zoek een ICT werkgever die je aanspreekt en die ook trainees aannemen. Ikzelf ben ooit begonnen (en nee, ik werk nu allang niet meer bij die organisatie of eentje die daar aan gelieerd is) bij Call2. Bij dit bedrijf heb ik veel cursussen kunnen doen en ze hebben mij een mooie opstap in de IT gegeven. Er zijn bij mijn weten meer van dit soort bedrijven, heb ik geen ervaring mee: QMagic, etc...


Belangrijk is dat ik heel erg uit je verhaal kan halen dat je gemotiveerd bent, hou dit vast! Bovenstaand is wel een proces wat tijd kost maar op den duur veel kan opleveren.

Veel succes!

ps. mijn PB staat aan voor evt vragen ;)

Door Tweakers user ScytheNL, vrijdag 18 juni 2010 12:14

Ik ben blij om te zien dat mijn vraagstuk zoveel positieve antwoorden ontvangt. Helpt in ieder geval wel met de motivatie om er iets mee te gaan doen in ieder geval.
UlyssesNL schreef op donderdag 17 juni 2010 @ 17:06:
Ik onderhoud de servers van een grote narrowcasting partij in nederland.
Ik heb geen relevante ict opleiding en toen ik 2 jaar geleden solliciteerde had ik geen linux ervaring (alle servers die ik inricht/beheer draaien als het even kan linux nu) en ik heb geen certificaten of wat dan ook. Wel heb ik al meerdere job offers gehad mocht ik dat willen. Dus naar mijn mening zeggen certificaten niet superveel maar gaat het erom wat je kan.
Over het algemeen is het toch dat certificaten ervoor zorgen dat je ergens in het midden van de "te bellen stapel" komt in plaats van ernaast of onderop. Vaak is het een vereiste dan wel een zeer zware prť dat je in ieder geval kan laten zien dat je de basis onder de knie hebt en het feit dat ik bijna 27 ben speelt natuurlijk mee in de "durven we het wel aan met iemand die eigenlijk nog vrij weinig tot geen ervaring heeft met de functie eisen".

Als je en geen certificaten ťn geen werkervaring hebt ben je veelal niet meer interessant is mijn persoonlijke ervaring in werk buiten de IT. Het is natuurlijk mooi als je op die manier in hebt kunnen stappen maar mezelf kennende zal die gelukstreffer mij niet tegemoet komen...
FlowinG schreef op vrijdag 18 juni 2010 @ 09:41:
Hoi Deathscythehell, je maakt het jezelf gemakkelijker doordat je interesse hebt in de ICT en dan de juiste richting. Ikzelf ben eigenlijk ook met bijna geen ervaring of certificaten gestart in de IT. Hier zijn mogelijkheden voor en bedrijven die hier wat mee doen.

Wat ik je kan aanraden is in het kort: maak een CV en ga solliciteren bij een IT werkgever.

Wat ik bedoel met een CV is natuurlijk de standaard CV, maar besteed nu extra aandacht aan je interesse en je gevoel voor IT. Ga bijvoorbeeld eens stoeien met servers, inrichting daarvan etc allemaal met behulp van webtutorials (=gratis). Vermeld dit op je CV en maak er eventueel een portfolio van.
De volgende stap is nu solliciteren, kijk wat rond en zoek een ICT werkgever die je aanspreekt en die ook trainees aannemen. Ikzelf ben ooit begonnen (en nee, ik werk nu allang niet meer bij die organisatie of eentje die daar aan gelieerd is) bij Call2. Bij dit bedrijf heb ik veel cursussen kunnen doen en ze hebben mij een mooie opstap in de IT gegeven. Er zijn bij mijn weten meer van dit soort bedrijven, heb ik geen ervaring mee: QMagic, etc...


Belangrijk is dat ik heel erg uit je verhaal kan halen dat je gemotiveerd bent, hou dit vast! Bovenstaand is wel een proces wat tijd kost maar op den duur veel kan opleveren.

Veel succes!

ps. mijn PB staat aan voor evt vragen ;)
Naar de bedrijven die je aanhaalt ben ik inderdaad op zoek aangezien zij de mogelijkheid bieden om je te ontwikkelen in je interesses tegen goede voorwaarden. Helaas is Call2 voor mij al iets wat buiten de boot valt aangezien ik niet in of nabij de randstad woon en verhuizen eigenlijk geen optie is. Hier in mijn regio (Den Bosch/ Eindhoven) heb ik wel gezocht maar nog niet echt zo'n soort bedrijf kunnen vinden alhoewel ik weet dat ze er zeker moeten zijn. Traineeship is en blijft mijn beste kans om alsnog wat van mijn carriere te kunnen maken gezien het reŽle feit dat ik gewoon al wat ouder ben en er meer dan genoeg jongeren van de MBO af komen met een ICT opleiding achter de kiezen.

Mocht ik vragen hebben betreffende een aantal dingen dan zal ik niet schromen om gebruik te maken van jouw en TNO's aanbod to DM/PB..
Wederom alvast bedankt voor de toegereikte informatie en ik zal proberen om deze keer de motivatie om door te zetten vast te houden ;)!

Overigens hoor ik natuurlijk nog steeds graag tips die mensen nog uit hun hoge hoed kunnen trekken en staat het u vrij om eigen ervaringen te delen!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 18 juni 2010 14:12]


Door Tweakers user ScytheNL, zaterdag 19 juni 2010 09:59

Heeft er iemand een link naar een eventueel gratis virtueel netwerkarchitectuur simulator o.i.d.? Bestaat er wel zoiets? Ik zou graag eens willen zien hoeveel ik daadwerkelijk weet en kan in vergelijking met wat je allemaal zou moeten kunnen als netwerk beheerder etc.

Ik ben dus op zoek naar allerlei simulators en test suites die een test omgeving bieden om je kunnen en kennen te toetsen. Alvast bedankt!

Door Tweakers user Pogostokje, dinsdag 6 juli 2010 00:30

Doe een gratis proefexamen van Cisco CCNA (entry level netwerk beheer) en kijk hoever je komt. Ik denk dat het je nog wel tegen zal vallen, maar dat weet je dan in ieder geval.

Netwerk simulators bestaan ook, zie bijvoorbeeld http://www.boson.com/

Deze is wel toegespits op Cisco apparatuur en zonder enige kennis van Cisco programmering kom je niet ver, maar je kunt er altijd eens mee spelen.

Heel veel mensen in kleinere bedrijven noemen zich netwerkbeheerder, maar zijn in feite niet meer dan kabeltrekkers met wat algemene kennis van wat-is-een-ip-adres. Dat is niet wat de grote bedrijven verstaan onder netwerkbeheer.

Reageren is niet meer mogelijk