Simpele oplossing voor een groot probleem (IMHO)

Door ScytheNL op maandag 25 januari 2010 12:51 - Reacties (27)
Categorie: Random items, Views: 8.542

We hebben het allemaal vaak zat gezien op de televee of internet; Massieve bosbranden of een nog massievere orkaan/typhoon/whatever.

Naar mijn mening valt het redelijk simpel op te lossen alhoewel ik eerlijk moet vermelden dat het gebruik van de oplossing neven effecten kan hebben waar ik geen zicht op heb of kan hebben door de hoge mate van specialisme die het gebied met zich mee brengt.

Oplossing voor bosbrand; Drop a bomb on it.

De technologie bestaat om een bom te maken die een immense schokgolf veroorzaakt, waardoor het vuur uitgeblazen word/afgesneden word van zuurstof voor een korte maar voldoende tijd. Kijk bijvoorbeeld naar de MOAB of FOAB. Puntje van ontwikkeling is dus een bom te maken die geen vuur veroorzaakt door de explosie zelf. Variabele yield zou handig zijn. Lijkt mij goedkoper dan dat hele op en neer gevlieg met blusstoffen als water en de landelijke brandweermachten dag en nacht bezig laten zijn.

Oplossing voor een orkaan; Drop a bomb in it.

Een orkaan of iets van dezelfde strekking werkt via het principe van warm en koude lucht die in een ciclus van stijging en daling zit met een rotatie in de luchtstroom. Gooi wederom een bom erin die een gigantische schokgolf veroorzaakt en als gevolg daarvan de luchtstroom en alle bijbehorende eigenschappen verstoort en verspreid. Natuurlijk wel boven zee. Puntje van ontwikkeling zou zijn om te zien wat het neveneffect zou kunnen zijn van de plotselinge drukverandering en het verstoren van zoiets krachtigs als de natuur in volle glorie. Wederom goedkoper in uitvoering dan de miljoenen en miljarden schades die aan land worden geleden.

Nog een simpele oplossing voor een groot probleem;

Piraterij op schepen langs de afrikaanse/somalische kust.

Mount a couple .50 cals of een Bofors MK110 ofzo.

Schrijf een wereldwijd mandaat uit dat schepen in die regio, die benaderd worden door ongeidentificeerde boten/schepen, na verschillende waarschuwingen die schepen onder vuur mogen nemen. Goedkoper in uitvoering dan iedere keer een paar honderd millioen dollar aan losgeld te betalen waardoor de piraten alleen maar beter bewapend worden en het op pad sturen van verschillende marine fregatten die toch niet op tijd zijn als ze uberhaubt al in de buurt zijn. Puntje van ontwikkeling; De in acht te nemen regelementen met betrekking tot het onder vuur nemen van boten/schepen. Lijkt me lullig als ze een vissersbootje doorzeven en er blijken 10 kinderen op te hebben gezeten die gewoon aan het vissen waren.

Volgende: Kruisingen, keuzes, spijt? 06-'10 Kruisingen, keuzes, spijt?
Volgende: Verzuring van de wereld die door blijft draaien 12-'09 Verzuring van de wereld die door blijft draaien

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, maandag 25 januari 2010 12:58

Om een schokgolf te creŽren die een redelijke oppervlakte beslaat heb je toch al gauw een bom met flink wat tonnen TNT aan kracht nodig, en laat dergelijke bommen nu juist enkel en alleen met radioactieve stoffen te laden te zijn... Als je die af laat gaan heb je wel een groter probleem dan wat omgewaaide of weggespoelde huisjes.

Overigens is deze post mijn reactie geheel ongehinderd door kennis van zaken.

[Reactie gewijzigd op maandag 25 januari 2010 13:13]


Door Tweakers user zkiwi, maandag 25 januari 2010 12:59

Misschien nog een puntje van aandacht voor de bom op de bosbrand. De schokgolf duurt maar even, en dan is het hout nog steeds zo heet dat het spontaan weer in brand vliegt.


Door Tweakers user BamSlam_, maandag 25 januari 2010 13:00

Q: Why don't they destroy or weaken hurricanes when they threaten land?

A: The basic problem is the size and intensity of hurricanes. They cover tens of thousands of square miles even when they are just beginning. They draw their energy from air over hundreds of thousands of square miles of ocean. Cooling the water over this large area or finding a way to prevent evaporation of water would reduce hurricanes' strength. But, all of the dry ice in the world would be quickly absorbed in a small part of the ocean near a hurricane. Also, the hurricane would quickly move away from the cooled water or water covered with something to prevent evaporation.

The National Hurricane Center notes that a hurricane releases heat energy at a rate of 50 trillion to 200 trillion watts. (trillion here is used in the U.S. and French sense: a number followed by 12 zeros) This is the equivalent of a 10-megaton nuclear bomb exploding about every 20 minutes.
Bron: http://www.usatoday.com/w...rces/askjack/wfaqhurm.htm

Door Tweakers user ScytheNL, maandag 25 januari 2010 13:06

@ Codecaster;

Vandaar dat ik ook reffereerde aan de MOAB en FOAB.
http://nl.wikipedia.org/wiki/MOAB
Eveneensch zou ik niet willen zeggen dat de post ongehinderd is door kennis van zaken.
Point of interest is juist dat de destructieve technologie (in de eerste 2 voorbeelden i.i.g.)
voor preventieve doeleinden word gebruikt zodat er niet nog meer destructieve gevolgen mee komen.

@ zkiwi;

De schokgolf zou voldoende moeten zijn om iets heets zeer snel af te laten koelen. Het onttrekt de hitte uit het materiaal zeg maar.

Een goed voorbeeld van wat ik bedoel toe te passen op veel grotere schaal is het doven van een olieleiding vuur. Explosief er bij brengen, ontploffen, vuur is gedooft.

[Reactie gewijzigd op maandag 25 januari 2010 13:10]


Door Tweakers user 228426, maandag 25 januari 2010 13:06

wat me ook lastig lijkt is zorgen dat een bom in een orkaan of iets dergelijks blijft...het waait daar meestal vrij hard en zou een bommetje tog enigsinds verweg kunnen gooien :P

Door Tweakers user Sgreehder, maandag 25 januari 2010 13:11

Het probleem van wapens aan boord van schepen is het feit dat deze schepen ook in havens moeten kunnen liggen; scenario's die slecht aflopen zodra dat mogelijk is zijn wel te bedenken. Overigens, je zegt het zelf al, menselijke schilden? Opleiding van personeel in het gebruik van zware wapens? Een goedbewapend militair schip met een team professionals aan boord maakt dan toch een wat betere combinatie.

Door Tweakers user _Apache_, maandag 25 januari 2010 13:11

Met bijvoorbeeld een brandblusser in het vuurtje - die hoe kan het ook anders, ontploft - krijg je en klein vuurtje wel uit, maar een grote gaat je nooit lukken.

http://dsc.discovery.com/...ng-fire-extinguisher.html

Door Tweakers user ScytheNL, maandag 25 januari 2010 13:14

Het oog of de rand daarvan bied eventueel oplossing. Het zou ook een mid-air explosie moeten zijn. Hou in gedachte dat het een ruw idee is wat dus uitgewerkt zou moeten worden door de knappe koppen des werelds.
Het lijkt mij in ieder geval haalbaarder dan bijvoorbeeld de Noord of Zuidpool af te dekken met zijl om zo het smelten tegen te gaan. De technologie is er. Hij word alleen gebruikt in het nadeel van de mens.

Door Tweakers user -Niels-, maandag 25 januari 2010 13:25

bosbrand

Probleem, een bosbrand is al vrij snel een linie van vuur, niet een netjes opeengepakt brandje wat netjes beheerst blijft. Daarnaast, om er een bom op te gooien die zorgt dat de zuurstof lang genoeg weg is zodat alle brandbare stoffen weer onder de ontbrandingstemperatuur komen duurt wel even.

orkaan

Zoals gezegd, veel, veel veeel te immens natuurverschijnsel om zomaar weg te kunnen bombarderen. Een orkaan is honderden kilometers in doorsnede, een bom doet daar niet zoveel tegen.

piraterij,

Helaas, zeer slecht idee. Gevolg is dat de piraten niet meer relatief geweldloos een schip gaan kapen maar eerst schieten en dan losgeld eisen. Ik denk dat wel duidelijk is wat er gebeurd als er een groepje piraten, midden in de donkere Afrikaanse nacht opeens beschoten wordt vanaf de olietanker die ze wilden gaan kapen. Gevolg is dat de heren piraat terug gaan schieten met de rpg's die ze voor zover ze die nu nog niet aan boord hebben heel snel mee gaan nemen. En olietankers en schieten is niet echt een wenselijke situatie.

Door Tweakers user TIGER79, maandag 25 januari 2010 13:26

van die orkaan, dan zou je bijv door de schokgolf de luchtstroom en dergelijke verstoren.. Het probleem is dat het zich naderhand gewoon weer gaat vormen, een orkaan is niet een oorzaak (het ontstaat niet vanzelf) maar een consequentie... het is een uiterst efficiŽnte manier om enorme hoeveelheden energie over te dragen van koude naar warme delen (oppervlaktes)... Dus een bom erin zou leuk zijn als een hele hele tijdelijke oplossing waarna je alweer een volgende mag laden want het probleem is nog niet opgelost...

Door Tweakers user SPee, maandag 25 januari 2010 13:35

Een bom op orkaan of vuurzee is niet te doen.
Explosies worden op zich al wel ten goede gebruikt voor het slopen van gebouwen enn vuurwerk :)

Een vuurzee is niet alleen slecht, het geeft ook een nieuw impuls in de natuur (ook al duurt het even). De kleine gebieden proberen ze wel te blussen, maar bij de grotere gebieden proberen ze alleen buiten de randen het nat te maken/houden waardoor die het vuur daar stopt.

Een orkaan tegenhouden is niet te doen, daarvoor is het te groot.
Met diameters van enkele kilometers is het alleen voor een atoombom te doen, en dat wil men niet (logisch ;) ).

Piraterij in Somalie: Men wil nog enige menselijkheid tonen. Daarom gaan ze voor zo weinig mogelijk doden en helpen ze ook de piraten waarvan de boot is gezonken. Een betere oplossing zou zijn om in te grijpen in Somalie zelf, maar daar hebben ze (USA) slechte ervaringen mee, dus doen ze dat niet. Als in dat land meer stabiliteit en economische groei komt, lost dat vanzelf op.

En de noord-/zuidpool afdekken. Afgezien het enorme zeil dat nodig is; geeft dat niet het tegenovergestelde effect? Dat het sneller smelt omdat de wind de toplaag niet koud houdt :?

En met zo globaal denken help je niets:
Toen ik jong was wilde ik de wereld veranderen, maar bereikte niets.
Ik probeerde toen mijn land te veranderen, maar bereikte niets.
Ik probeerde toen mijn stad te veranderen, maar bereikte niets.
Uiteindelijke probeerde ik mijn naaste te veranderen en slaagde.

Door Tweakers user coyote1980, maandag 25 januari 2010 13:37

DROP A BOMB ON IT!

lol

Klinkt inderdaad als iets voor op feestjes... Of iets wat alleen de Amerikanen zouden kunnen verzinnen ^^

Door Tweakers user Chip., maandag 25 januari 2010 13:50

Naar mijn mening valt het redelijk simpel op te lossen...
Hier ben ik gestopt met lezen.

Waar zijn de (geldige) argumenten en de wetenschappelijke onderbouwingen?

Door Tweakers user TIGER79, maandag 25 januari 2010 13:55

hehe,
nou die geldige argumenten en de wetenschappelijke onderbouwingen zijn er nog lang niet voor alles en/of altijd geldig... Ik weet dat het voor veel gemoedsrust zorgt maar we kunnen nog lang niet alles onderbouwen/verklaren... Trouwens veel dingen over het klimaat (inclusief de precieze werking van orkanen) zijn nog steeds theorieŽn...
En vergeet niet, als je toch al techneut/wetenschapper bent, wat zijn de beste oplossingen ? Juist, de zo simpel mogelijke... Hoe complexer hoe groter de kans dat iets misgaat...

[Reactie gewijzigd op maandag 25 januari 2010 14:00]


Door Tweakers user Silent7, maandag 25 januari 2010 14:19

Oliebranden, bij een bron qorden geblust met bommen die inderdaad al de zuurztof onttrekken aan de lucht.
Maar dan gaat het dus om een klein gebiedje.
Een bosbrand is veel te groot daarvoor.

De rest, LOL, als je zo doorgaat en dan in het Engels dan kan je zo een leuke baan bij een US denktank bemachtigen :D

Door Tweakers user Xiphalon, maandag 25 januari 2010 14:19

Tja als je zo redeneert, heb ik de ultime oplossing voor je:

Blaas de planeet op. Niemand meer die zeikt, bosbranden boeit niemand meer wat, enz.

Alleen ethisch niet zo verantwoord....

Door Tweakers user 90710, maandag 25 januari 2010 14:28

Oplossing voor problemen in Irak / Afganistan:
DROP A BOMB ON IT!

Oplossing voor illegale immigranten:
DROP A BOMB ON IT!

Oplossing voor domme politici:
DROP A BOMB ON IT!

Ja, je kan het overal gebruiken :+ Of zoals ze bij Mythbusters zeggen:

"When in doubt, C4"

(niet echt, natuurlijk)

[Reactie gewijzigd op maandag 25 januari 2010 14:29]


Door Tweakers user i-chat, maandag 25 januari 2010 14:29

moverigens worden er af en toe wel eens explosies gebruikt om (bepaalde) delen lang genoeg te doven om bijv, brandgangen te kunnen kappen (sorry geen bron)...

explosies voor branden is wel degelijk een 'zeer directe' en tijdelijke afwend mogelijkheid, om branden te sturen of te vertragen. maar zeker niet om ze te stoppen.

toch wat kanttekeningen
> olie heeft een hogere ontbrandingstemp dan hout ...
> bosbranden zijn veel groter ... de drukgolf moet altijd groter zijn dan de brand .... anders houden bepaalde vlammen stand, en laait het weer op...

Door Tweakers user ScytheNL, maandag 25 januari 2010 15:15

Vervangt "then you should have put a ring on it" voor "then you shoulda dropped a bomb on it" in het nummer van Beoncť..

Op het moment dat ik de blogpost aan het maken was zag ik al voor me dat de reacties verre van volwassen cq. vriendelijk zouden blijven dus mijn complimenten aan de reageerders! Het verbaast me toch enigsinds dat velen van jullie daadwerkelijk je gedachtes er over laten gaan en een gefundeerde (voor zover dat mogelijk is) mening ventileren. Zeker in het licht van de kinderachtige manier waarop ik de simpliciteit van de oplossing etaleerde. Ca. 15 reacties voor de wat minder op het onderwerp gespitste antwoorden kwamen.

Natuurlijk is het tot op heden onmogelijk om grote bosbranden en orkanen met explosieven te laten verdwijnen. Ik hoop echter wel dat de toekomst van de techniek hiervoor oplossingen zal gaan vinden zodat de schade en het leed verminderd kan worden. Tegenhouden lijkt mij ook een onwenselijke situatie omdat de natuur zijn gang moet kunnen gaan. Zoals al eerder gezegd werd is een bosbrand van belang voor nieuw leven net zoals een vulkaanuitbarsting voor heel veel nieuw leven kan zorgen. Een orkaan zorgt ervoor da de natuur in balans blijft door de afgifte van energie in het water aan de lucht en eventueel andersom. Af en toe blijft het wel leuk om na te denken over het hoe of wat als je zo simpel een oplossing zou kunnen maken toch?

Troll failed zou ik zeggen.. (en ergens ook wel blij toe ;) )

Door Tweakers user Silent7, maandag 25 januari 2010 15:28

Vooral die orkanen, dat kan gevolgen hebben die niet te overzien zijn.
Zo'n orkaan is een soort ventiel voor overdruk, massieve hoeveelheden energie worden gebruikt, onttrokken aan water en lucht.
En die energie moet er duidelijk uit, dus waar en hoe het gebeuren zou als men orkanen stopt dat is natuurlijk de vraag, ik kan me goed voorstellen dat de boomknuffelscenarios van smeltende ijskappen in vele jaren dan opeens in een paar jaar realiteit zijn of zo.
Zal het eens aan een vriend die bezig is met klimaatmodellen vragen of er computing tijd over is om een paar jaar te simuleren waarbij alle orkanen direct na ontstaan vergaan, toch interessant.

Door Tweakers user TIGER79, maandag 25 januari 2010 15:33

ik vind de reacties reuze meevallen... ook zie ik al in de eerste 5 reacties redelijke verwijzingen die op het onderwerp aansluiten...
En jah dat we er onze gedachtes over laten gaan dat is natuurlijk niet verwonderlijk ; er worden regelmatig domme/rare stellingen gepubliceerd... Vaak zijn diegenen er ook helemaal van overtuigd waarna men in het algemeen probeert uit te leggen (dmv voorbeelden, logica of andere onderbouwingen) waarom dat niet (of juist wel) zo is...
Kan natuurlijk een troll zijn, of een snelle terugkrabbel-actie ;)

@hierboven...
ok, schrijf je dan bij die modellen ook dat dat nog niet een exacte wetenschap is ? Trouwens waarom ook zo'n model Łberhaupt geloven ? Aan jouw post te lezen geloof je ook niet in de boomknuffel modellen ? ;) Het si echt niet zo dat zij "dommere" modellen toepassen of geen verstand van zaken hebben hoor ;)
Tsjah en dat er dus geen smeltende ijskappen zijn dat meot ik dan maar van jou aannemen.. Of van alle nieuwsitems, kranten en sources (bij op het net, zoek maar naar melting icecaps), NASA dat dat wel zo is ?

btw kleine bron daarvoor : http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2009-107

[Reactie gewijzigd op maandag 25 januari 2010 15:40]


Door Tweakers user Darkstone, maandag 25 januari 2010 16:16

pfft, zeker te veelweinig mythbusters gekeken? :Y)

Door Tweakers user Soldaatje, maandag 25 januari 2010 17:09

Stuur gewoon een meiltje naar god@hotmail.com en vraag of ie wil ophouden met mensje pesten. :P

Door Tweakers user Silent7, maandag 25 januari 2010 17:18

Tijgertje toch, niet zo springen hoor :)

Feit is dat het hele klimaatverhaal door het hele gehackte emailverhaal recentelijk niet meer zo duidelijk is als voorheen, daarom die opmerking.

Modellen zijn inderdaad niet exact, iedereen die ermee werkt zqal dat zeggen, je hoort elke dag op TV de weersVERWACHTIGNEN, als de modellen en simulaties 100% kloppend zouden zijn zou Erwin dat echt anders gaan noemen hoor.

Wat niet wegneemt dat als ik de kans krijg een simulatie door te laten rekenen waarbij een paar jaar alle orkanen uitdoven de resultaten best interessant zouden kunnen zijn in het licht van het idee dat we op zoek zouden moeten naar een oplossing voor orkanen, wat in deze bolgpost toch echt gesuggereerd wordt. Mocht die energie bijvoorbeeld zorgen voor 1otale afsmelting ijskappen dan heb je dus op korte termijn grote stijging zeespeigel, met alle gevolgen van dien en op mid lange termijn het stilvallen van de grote golfstromen waardoor er juist geen warm water meer naar de polen stroomt (zoet water is lichter en stagneert de golfstroom dan zo erg) en de polen zich veel verder dan normaal zullen gaan uitstrekken en we op de semi lange termijn in een ijstijd zitten.
Schade en ellende is dan niet te overzien en een veelvoud van wat we nu jaarlijks meemaken met de orkanen, wat voor mij de conclusie zou doen opdringen dat we helemaal niets aan die orkanen zouden moeten willen doen.
LET WEL, ALS, ZOUDEN, MITS en MAAR

Door Tweakers user SanderL, maandag 25 januari 2010 20:59

Ik vind het nog wel iets hebben. Soms heb ik ook wel 'n moment van.. ooh.. gewoon bom droppen and go on with your life.

Helaas zit het niet altijd zo in elkaar :Y)

Door Tweakers user Vizzie, maandag 25 januari 2010 22:53

Hmm dat van die orkanen en bosbranden gaat denk ik niet werken, als je de bommen die je daarvan overhoudt nou op SomaliŽ gooit heb je in elk geval ťťn van de drie problemen opgelost.....beetje lullig voor niet-piraten in SomaliŽ alleen

Reageren is niet meer mogelijk